2011. február 3., csütörtök

Szamósza - Zöldséges táska

A tészta hozzávalói:
  • 1 és 1/2 csésze fehérliszt vagy csapati liszt
  • 3 evőkanál ghí
  • 8 evőkanál vaj vagy növényi olaj (a sütéshez)
  • 1/4 csésze joghurt
  • 1/2 teáskanál só
A lisztbe belekeverjük a sót, elmorzsoljuk a ghível, majd hozzá adagojuk a joghurtot, hogy lágy tésztát kapjunk. Öt percig lendületesen gyúrjuk, majd egy nyirkos konyharuhával letakarva félre tesszük kb. 20 percre (míg a töltelék elkészül).

A töltelék hozzávalói:
Kaffa:
  •  1/4 csésze zöldborsó
  • 1/4 csésze karfiol
  • 1 közepes krumpli
  • 1/4 tk. római kömény
  • 1/4 tk. őrölt koriander
  • 1/4 tk. só
  • 1/2 tk. friss gyömbér
  • 1/2 tk. fekete mustármag
  • 1 és 1/2 tk. Vata csurna vagy 1/4 teáskanál kurkuma
  • 1/2 teáskanál édeskömény
  • 1/4 tk. bors
 Pitta:
  • 1 krumpli
  • 2 ek. ghí
  • 1/4 csésze zöldborsó
  • 1/4 csésze karfiol
  • 1/4 tk. római kömény
  • 1/2 ek. cukor
  • 2 ek. kókuszreszelék
  • 1/2 tk. édeskömény 
  • 1 és 1/2 tk. pitta csurna vagy 1/4 tk. kurkuma
  • 1/2 tk. őrölt koriander
  • 1/4 tk. só
Kaffa:
  • 1 édes burgonya
  •  1/2 tk. fekete mustármag
  • 1/4 tk.só
  • 1/4 tk. bors
  • 1/4 tk. kurkuma
  • 1/4 csésze zöldborsó
  • 1/4 csésze petrezselyemgyökér
  • 1/2 tk. görögszéna
  • 1 tk. vata csurna
  • 1/4 tk. római kömény
  • 1/8 tk. aszafoetida (hing)
Elkészítés:
- A zöldségeket megpároljuk (a legcélszerűbb pároló edényben, így nem törik össze a karfiol).
- Pattogtassuk ki a fekete mustármagokat ghíben, aztán adjuk hozzá a gyömbért, a csurnát, majd a többi fűszert. Lassú tűzön süssük kb. egy percig, majd adjuk hozzá a zöldségeket.
- Alaposan keverjük össze a zöldségeket a fűszerekkel, majd hagyjuk kihűlni.

- A tésztát gyúrjuk át még egyszer, formáljunk belőle 12 egyforma nagyságú gombócot, majd takarjuk le őket a konyharuhával.
- Az első gombócot nyújtsuk ki, kb. 12-15cm átmérőjű koronggá, majd vágjuk félbe.
- Az egyik félkörből formáljunk tölcsért, és jól nyomkodjuk össze a széleit, nehogy kinyíljon sütés közben.
- Töltsük meg 2/3-ad részig a töltelékkel, majd jól tapasszuk össze, és ujjainkkal "fonjuk" be a széleit.
- Ugyanígy készítsük el a többi szamoszát is.
- Kb 180 fokos ghíben vagy olajban süssük aranybarnára őket, egyszerre 3-4 darabot tehetünk a serpenyőbe.
- Tálalhatjuk hagyományosan paradicsom csatnival, vagy mentás-kókuszos ananász csatnival.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése