2011. február 3., csütörtök

Almás Rizs

Hozzávalók:
  • 275g rizs
  • 3 közepes alma
  • 350g barna cukor
  • 1/2 kk. sáfrány
  • 4 dl víz a sziruphoz
  • 3 ek. vaj
  • 1 db 5cm hosszú fahéjrúd
  • 8 szem szegfűszeg
  • 8 egész kardamom
  • 3 babérlevél
  • 8 dl víz a rizshez
  • 50g hosszúkás darabokra vágott mandula
  • 50g mazsola
Elkészítés:
- A rizst alaposan megmossuk és leszárítjuk.
- Az almákat meghámozzuk és felkockázzuk.
- A cukorból, 4 dl vízből és a sáfrányból szirupot főzünk.
- Felolvasztjuk a vajat, megpirítjuk benne a fahéjat, a szegfűszeget, a kardamomot, a babérlevelet, majd hozzá adjuk a rizst és 2-3 percig pirítjuk. Felöntjük a forrásban lévő vízzel, 10 percig takarék láncon pároljuk, majd levesszük a tűzről.
- A rizs közepébe lyukat vájunk, ebbe belehelyezzük az almát és egy kevés szirupot. A tetejére szórjuk a mazsolát és a mandulát. A lyukat befedjük rizzsel, és a maradék szirupot is ráöntjük.
- Lefedjük és további 15 percig pároljuk.
- Az egész fűszereket eltávolítjuk, óvatosan összekeverjük és forró tálaljuk.
Desszertként vagy akár magában is fogyaszthatjuk, tejszínhabbal nagyon finom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése