- 275g rizs
- 3 közepes alma
- 350g barna cukor
- 1/2 kk. sáfrány
- 4 dl víz a sziruphoz
- 3 ek. vaj
- 1 db 5cm hosszú fahéjrúd
- 8 szem szegfűszeg
- 8 egész kardamom
- 3 babérlevél
- 8 dl víz a rizshez
- 50g hosszúkás darabokra vágott mandula
- 50g mazsola
- A rizst alaposan megmossuk és leszárítjuk.
- Az almákat meghámozzuk és felkockázzuk.
- A cukorból, 4 dl vízből és a sáfrányból szirupot főzünk.
- Felolvasztjuk a vajat, megpirítjuk benne a fahéjat, a szegfűszeget, a kardamomot, a babérlevelet, majd hozzá adjuk a rizst és 2-3 percig pirítjuk. Felöntjük a forrásban lévő vízzel, 10 percig takarék láncon pároljuk, majd levesszük a tűzről.
- A rizs közepébe lyukat vájunk, ebbe belehelyezzük az almát és egy kevés szirupot. A tetejére szórjuk a mazsolát és a mandulát. A lyukat befedjük rizzsel, és a maradék szirupot is ráöntjük.
- Lefedjük és további 15 percig pároljuk.
- Az egész fűszereket eltávolítjuk, óvatosan összekeverjük és forró tálaljuk.
Desszertként vagy akár magában is fogyaszthatjuk, tejszínhabbal nagyon finom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése