2011. február 1., kedd

Házi joghurt

A házi joghurt elkészítése nagyon egyszerű, és teljesen más tulajdonságokkal bír, mint a bolti joghurtok.

Hozzávalók:
  • 2 csésze teljes tej
  • 2 teáskanál joghurt
Elkészítés:

Este ajánlott elkészíteni, így reggelre kész a friss joghurt.
- Forraljuk fel a tejet, és hagyjuk 5 percig forrni, aztán hagyjuk lehűlni kb 37 C fokra.
- Öntsük a joghurtot egy sterilizált üvegedénybe, majd öntsük hozzá a tejet, és keverjük össze. Zárjuk be az edényt, majd takarjuk le egy konyharuhával. - Tegyük éjszakára olyan helyre, ahol kb. 35 fokos közeget tudunk neki biztosítani. (Néhány ezer forintért lehet kapni elektromos joghurt készítő gépet, ami ezen a hőfokon tartja, vagy készíthetjük ételtermoszban is a joghurtot.)

Megjegyzés:
Minden nap frissen készített joghurtot együnk, és ne tegyük hűtőszekrénybe, mert elveszíti a vitalitását. A friss házi joghurtban élő laktobacilus kultúra van, mely segíti az emésztést. Az egy napnál öregebb joghurt azonban elkezdi megemészteni saját magát, savassá válik, a szervezetünkre pedig mérgező hatása lesz. Az ilyen joghurtot felhasználhatjuk házi sajt (panír) készítéséhez.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése