2011. február 1., kedd

Friss házi sajt (Panír, Paneer)

Hozzávalók:
  • 2 liter házitej
  • 1 citrom leve
  • 2-3 evőkanál joghurt (nem kötelező, de gazdagabbá és sűrűbbé teszi a sajtot)
Elkészítés: 
- Béleljünk ki egy szűrőt sűrű szövésű anyaggal, és tegyük egy tál fölé, amibe majd belefolyik a felesleges savó.
- Forraljuk fel a tejet, majd keverjük bele a citromlét és a joghurtot. Szinte azonnal ki fog csapódni a túró, sárgászöld savót hagyva maga körül. Ne, vagy csak nagyon óvatosan keverjük, hogy ne törjön össze a túró.
- Mikor a túró és a savó teljesen különvált egymástól, lehúzzuk az edényt a tűzről, és néhány percig állni hagyjuk.
- Leszűrjük, a savót felfogjuk az edényben. (Vagy kiöntjük...)
- A sajtot a ruhai sarkait összefogva fellógatjuk, vagy ha szilárdabb sajtot szeretnénk, préseljük (pl. egy vízzel teli edénnyel).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése