2011. január 31., hétfő

Ghí (Ghee)

A Ghí tisztított vaj - az Ájurvéda ezt ajánlja a főzéshez. Nagyon könnyű elkészíteni, de ha nagyobb mennyiséget szeretnénk főzni, elég időigényes. (0,5 kg vajból kb. 30-40 perc alatt elkészül, 1 kg 60-80 perc.)

Tegyük a vajat egy edénybe, forraljuk fel, és amint elkezd forrni, tegyük takarékra és nagyon lassú tűzön, fedő nélkül főzzük. A habot időnként leszedhetjük, de ha nem szedjük, az sem baj, a végére eltűnik. Akkor van készen, amikor aranysárgává és áttetszővé válik, az alján pedig elkülönül az összesűrűsödött hab.

Az aranysárga ghít öntsük át egy sűrű szitán vagy gézen átszűrve egy tároló edénybe (lehet üveg, kerámia), vigyázva, hogy a kivált hab apró részei se kerüljenek bele. A megfelelően elkészített ghí hűtés nélkül is sokáig eláll, mert nincsenek már benne azok a fehérje részek, ami miatt megromlik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése